Galleri Elverket, EKTA, Villa Schildt:

Våffeldagen

24.3.

Våffeldagens tidtabell på Elverket:
11-13 Vieno Motors blomsterarrangemang
14-15 Diskussion om Dora Jung med Tuomas Sopanen & Juha-Heikki Tihinen
15-17 öppen konservatorsateljé

Stiftelsen Pro Artibus fyller 30 år och kickar igång jubileumsåret tillsammans med konstnärsgruppen Vieno Motors. Vieno Motors, med Ilona Valkonen i spetsen, kommer under två timmar (kl. 11–13) att klä besökarna i sinnliga blomsterarrangemang. Gruppen har sin bas i Lovisa, men har gjort liknande nedslag bl.a. i New York, London och Sankt Petersburg.

Programpunkten är endast en av många under det årliga Våffeldags-evenemanget som ordnas i samarbete med EKTA museum och Villa Schildt.

Vidare kan man i GALLERI ELVERKET bekanta sig med den omfattande utställningen över textilkonstnär Dora Jungs verk och kl. 14 har man möjlighet att lyssna till en diskussion mellan Dora Jung-samlaren Tuomas Sopanen och curator Juha-Heikki Tihinen. Diskussionen är på finska, men det går bra att ställa frågor och kommentera på svenska.

Mellan kl. 15–17 får publiken också möjlighet att besöka konstkonservator Kaj Nylund i hans ateljé.

 

Övrigt program:

EKTA museum (Gustav Wasas gata 11) ordnar hands-on utställning av våffeljärn i det charmiga Blombergska huset. Här ordnas även sagostunder för barn samt ponnymys ute på gården.

I museihallen kan besökarna bekanta sig med utställningarna om Helene Schjerfbecks liv och konst och Alla tiders Raseborg.

I VILLA SCHILDT (Östra strandgatan 7) hålls öppen vernissage av utställningen Grand Tour 2017 kl. 11-17. I utställningen ingår hundra teckningar som är gjorda inom ramen för Finlands Rom-instituts kurs för arkitektstuderande. Kursens tema har varit antikens arv i den västerländska arkitekturen och studierna har gjorts i Ligurien, Rom och Ekenäs.

Mikaelskolans åk 5 säljer våfflor vid Blombergska huset från klockan 12 framåt.

Våffeldagen-evenemanget riktar sig till alla åldrar och det är fritt inträde till samtliga utställningar och programpunkter. Genom att samla stämplar från alla tre ställen kan man delta i ett lotteri. De hundra första inlämnade kupongerna vinner dessutom en Våffeldagen-tygkasse.

 

Varmt välkomna!