Galleri Elverket, EKTA Museum, Villa Schildt:

KULTURLÄNKEN

4.11.

Galleri Elverket, EKTA museum och Villa Schildt ordnar evenemanget Kulturlänken söndagen den 4.11 kl. 11-17 med specialprogram. Det genomgripande temat är arkitektur. Nytt för i år är att quiz-appen Vevi-Västnyland medverkar. Delta i vår tipsrunda och vinn fina priser, huvudvinsten är ett års Museikort. Fritt inträde och kaffeservering. Välkommen!

 

PROGRAM I GALLERI ELVERKET

Delta i en guidad arkitekturpromenad med byggnadsvårdsperspektiv tillsammans med Eric Adlercreutz och Juhana Heikonen. Promenaden startar från Galleri Elverket kl. 11 och avslutas med en guidning i utställningen kl. 12.30.

Arkitekt Eric Adlercreutz är aktuell med sin separatutställning på Galleri Elverket. Juhana Heikonen är arkitekt, teknologie doktor och filosofie magister i konstvetenskap. Han har i flera års tid besökt Ekenäs med arkitekturkurser som tar vara på den byggnadshistoriska miljön via skissande.

Under promenaden bekantar vi oss med A-konsulternas Villa Karme (1962), Motel Marine I (1962) och Motel Marine II (1972) samt Ekenäs Tryckeri (byggt 1965 på Stationsvägen 1).  Promenaden avslutas med ett besök i utställningen Arkitektens penna möter pappret – skisser och teckningar 1950–2018.

I Galleri Elverket ordnas kl. 11–15 drop-in teckningsgymnastik med konstpedagog Lasse Lampenius. Aktivera hjärnan och öva händerna med tecknade linjer. Inga förkunskaper behövs.

Kl. 11–17 Eric Adlercreutz utställning Arkitektens penna möter pappret

ÖVRIGT PROGRAM

EKTA museum, Gustaf Wasas gata 11

I  Ekta museum kan du bekanta dig med utställningen Ung Rebell kl. 11–17.  Under dagen kommer det att finnas ett levande bibliotek i utställningen. Kom och prata med 50-tals ungdomar och ta reda på hur det var att vara ung på den tiden.

Kl. 11–15 kan du leka arkitekt och bygga din egen fågelholk på EKTA Museum. Verkstaden riktar sig till de yngre deltagarna.

www.ektamuseum.fi

 

Villa Schildt, Östra standgatan 7

Arkitekt Viri Teppo-Pärnä berättar om Pemar-sanatoriet kl. 13 i Villa Schildt. Byggnaden anses vara Alvar Aaltos huvudverk från hans tidiga funktionalistiska period. Byggnaden är aktuell eftersom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, till mångas bestörtning, har beslutat sälja byggnaden. Christine och Göran Schildts stiftelse vill väcka uppmärksamhet om detta samt lyfta fram denna kulturhistoriskt värdefulla byggnad. Ett av stiftelsens huvudsyften är att värna om Alvar Aaltos arv.

www.villaschildt.fi

 

Vevi-appen, Ramsholmen

Info om Quiz-appen Vevi Västnyland på Villa Schildt kl. 11–14. Testa dina kunskaper i musik, historia & kulturarv, sport, natur & miljö eller konst & kultur. Du kan spela för skojs skull eller delta i frågesporten i quiz-appen Vevi Västnyland. Frågesportspelet spelas på Ramsholmen. Start och infopunkt i Villa Schildt.

www.veviapp.fi

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016