KRÄFTSKIVAN -en finlandssvensk karneval

15.8.–19.10.

Konceptet till utställningen, som produceras av Stiftelsen Pro Artibus, är framarbetat av curator Juha-Heikki Tihinen. Fem samtidskonstnärer Kenneth Bamberg (1981), Johanna Lecklin (1972), Anna Retulainen (1969), Anna Rokka (1986) och Pauliina Turakka Purhonen (1971) ställer ut verk som hanterar kräftskivan, karnevalen och festen överlag.

På utställningen finns enbart nyproducerade verk som representerar samtidskonstens olika uttryckssätt; -allt från installationer och textilskulpturer till målningar, videoprojiseringar och fotografier. Utställningen skapar ett karnevalistiskt rum i Elverket och lyfter fram festens betydelse i människornas liv och i konsten.

Kräftskivan är en slags karneval där specifika ritualer spelar en viktig roll, men den är också ett sätt att fira livet genom att förvandla det dagliga livet till en fest.

I Kenneth Bambergs porträtt av tuppar framträder hans intresse för porträttfotografiets tradition och en genuin beundran för den färggranna fågelns utseende. Bamberg likställler spänningen i kräftfisket med utmaningen i att fotografera tupparna. Bamberg, med sina rötter på Åland, har bland annat varit Foto-Finlandia finalist år 2014. I vinter kommer han att ha en privatutställning i Helsingfors.

I Johanna Lecklins nya videoverk ”Kräftteatern”, är motivet ett festsällskap avbildat både framifrån och bakifrån. Lecklin, vars doktorsavhandling för Konstuniversitetet handlar om performativitet, har bland annat vunnit William Thuring-priset år 2013.

Anna Retulainens målningar ser vid första anblicken helt abstrakta ut, men på närmare håll framträder figurativa motiv. Retulainen har bland annat vunnit William Thuring-priset år 2005, år 2004 var hon kandidat för priset Ars Fennica.

Anna Rokka är intresserad av stora installationer där vattnet eller skapandet av nya tidigare okända världar, spelar huvudrollen. Hon ställde ut i Pro Artibus utställningsavdelning vid konstmässan ARCO i Madrid i februari 2014.

Pauliina Turakka Purhonens textilskulpturer och målningar av för henne bekanta personer skapar historier om livsöden genom sin visuella form. Purhonen var kandidat för priset Ars Fennica i år. År 2007 erhöll hon Stina Krook-priset.

I samband med utställningen publiceras också en rikligt bildsatt bok, där experter skriver om kräftor, kräftskivan, kräftfisket och tillredningen av kräftor. Boken finns tillgänglig via Pro Artibus för ett pris på 20 euro. Redaktör är Karin Lindroos.

Kräftskivan är en bok för alla kräftintresserade och andra nyfikna. Den är ett mångsidigt och underhållande informationspaket som tar upp allt från festbordets dukning till kräftfiskets hemligheter. Läsaren kan bekanta sig med kräftskivans historia, som Bo Lönnqvist behandlar i sin essä, och lära sig mer om att krydda snaps. Kräftskivan är också en konstbok, som ger fem samtidskonstnärer utrymme att berätta om sin konst, och sitt förhållande till kräftskivan. Framför allt är Kräftskivan en bok som erbjuder den i Finland hittills mest omfattande översikten av kräftskivan, med dess historia, nutid, seder och bruk.

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008