Karoliina Hellberg & Benjamin Orlow:

Economy Plus

10.12.2016–15.1.2017

Rekreation, fritid, njutning, förströelse och livets vällust löper som en röd tråd genom årets sista utställning på Galleri Elverket. Det är konstnärerna Karoliina Hellberg (f. 1987 i Borgå) och Benjamin Orlow (f. 1984 i Åbo) som under en dryg månad visar den gemensamma utställningen Economy Plus i galleriet i Ekenäs.

Konstnärerna använder själva uttryck som självförbättring, avslappning. Att ladda om är de nya utopierna. Deras teori är att aktiviteter, resor, fritid och speciella föremål är medlen för att kunna leva ett bättre, mer uppfyllande liv, vara mer avslappnad, stressfri, energisk och genom det i slutändan till och med mera produktiv. ”Arbete och vardagsliv kan kännas tungt, men vissa situationer, metoder och platser fungerar som verktyg för att nollställa alla de problem som hängts över oss”, menar Hellberg och Orlow.

Hellberg och Orlow upptäcktsreser i den eftersökta och upphöjda “fritidsvärlden” genom att uppleva och i vissa fall återskapa de platser, beteenden och den tillvaro som existerar för att uppnå det eftersträvansvärda; hälsa, lycka, tid att vara sig själv och slappna av.

Till Economy Plus utställningen på Galleri Elverket har Hellberg och Orlow tillsammans skapat en serie glasföremål, som nu visas för första gången. Föremålen, som kan användas bl.a. som karaffer, askfat och lyktor, för tankarna till välfärd, fest och flärd. Övriga utställda verk utgörs av Hellbergs akvareller samt Orlows projekt The body as a domestic animal.

Benjamin Orlow (MFA Goldsmiths), bosatt i London, arbetar främst inom video, måleri och skulptur. I projektet The body as a domestic animal, som pågått sedan 2012, idkar Orlow olika fritidsaktiviteter ämnade att skapa lycka, avslappning och ett bättre liv. Tidigare kapitel av verket har utgjorts av att ha en personal trainer, besöka turistattraktioner, umgås med vänner, lära sig nya färdigheter och äta god mat. För denna utställning kommer Orlow att arbeta som frivillig på ett åldringshem i Ekenäs. Projektet The body as a domestic animal, som kan jämföras med immateriella verk av 60-70-talens konceptualister, presenteras i sin helhet på utställningen.

Karoliina Hellberg (MFA Bildkonstakademin), bosatt i Helsingfors, arbetar främst inom måleri och teckning. Hennes nästan provokativt lättsinniga verk behandlar resor, vackra vyer, utsikter och finrum. Det råder ofta en sällsam kombination av lugn och förväntan i Hellbergs målningar. Det som vid första anblicken känns tryggt och välbekant, kanske ändå, vid en närmare titt, inte är vad det förefaller vara. Gränserna mellan tid och rum är diffusa och Hellbergs alster visar utan skrupler skönheten i en smakfull borgerlig tillvaro. Hennes verk påminner om stora kolorister såsom Matisse och Gaugin.

Utställningen pågår 10.12.2016-15.1.2017. Förutom verken i galleriet kommer publiken även att kunna ta del i några publika evenemang/överraskningsmoment.

Under Ekenäs Gammaldags julmarknad, den 10.12 kl. 11-14, ordnas drop-in verkstaden Semesterdrömmar där man får måla sina egna (jul)kort med flytande bläck och akvarell. Karoliina Hellberg är på plats i Galleri Elverket under verkstaden.

 

Galleriet är öppet tisdag–fredag kl. 13–17, lördag–söndag kl. 11–17.

Stängt på måndagar samt 24–26.12 och 31.12–2.1.

 

 

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008