Iria Ciekca Schmidt

15.2.–16.3.

Iria Ciekca Schmidt är same. Hon föddes i Enontekis och har en diger konstutbildning bakom sig med början i Konstindustriella högskolan 1971. Därefter har hon studerat vid Fria Målarskolan i Helsingfors, Konstföreningens ritskola i Åbo, vid Århus konstakademi i Danmark, vid Finlands bildkonstakademi i Helsingfors, vid Instituto Allende Bellas Artes Universidad de Guanajuato i Mexiko samt vid Lahti Polytecnic.

Inledningsvis sysslade Iria främst med måleri, men efter att ha drabbats av allergier övergick hon till att använda sig av olika grafiska tekniker, installationer och fotografi.

Sina egna samiska rötter började hon intressera sig djupare för när hon i Holland var aktiv i en schamanistisk grupp som studerade etnisk konst. Således har hon redan en längre tid utgått från den samiska mytologin, naturreligionen och shamanismen i sin konst. Efter flera vistelser i Benin i Afrika, har hon under de senaste åren även intresserat sig för den lokala naturreligionen och woodookulturen och dragit paralleller till sin egen samiska kultur.

Iria Ciekca Schmidt är sedan många år tillbaka bosatt i Ekenäs, men har endast ett fåtal gånger ställt ut här. Därför visar nu Pro Artibus, tillsammans med Ekenäs museum, stolt upp Ciekca Schmidts konstnärliga mångfald.

Ekenäs museum presenterar Ciekca Schmidts grafiska produktion. Motiven är samiska och för tankarna till hällristningar och trolltrummor, fulla av mytiska symboler. Färgerna är rena, klara och granna. Verken avspeglar konstnärens passionerade förhållande till samekulturen, här finns glöd, men också tanke och teknisk skicklighet.

I Galleri Elverket möts besökarna av innehållsrika fotokollage, en fantasieggande installation samt några målningar i stort format. Iria ?iek?a Schmidt har valt att kalla utställningen i Elverket för Andarnas hus. Motiven är hämtade från resorna i Afrika och innehåller allt från heliga platser och djur till woodooseanser och lyriska naturskildringar.
Förutom i alla nordiska länder (inklusive Grönland) har Ciekca Schmidt ställt ut i Spanien, Italien, Tyskland, Frankrike, Portugal, Bulgarien, Polen, Litauen, Makedonien, Holland, Ungern, Ryssland, Kina, Japan och USA.

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008