BY

10.5.–3.8.

I den mobila utställningen BY finns nio olika hus av de nio finlandssvenska illustratörerna och animatörerna Malin AhlsvedLinda BondestamLena Frölander-UlfAnna HärmäläMaija HurmeVeronica LasseniusÅsa LucanderChristel Rönns och Kasper Strömman.
Som besökare kan man vandra från en kontorsmiljö full av tigrar, till en hittegodsbyrå, ett mörkt och mystiskt slott och ett hundspa med härligt grönt slem! Att röra sig i byn är som att förflytta sig mellan helt olika världar.

Utställningen riktar sig till var och en som är intresserade av bilderböcker. Förutom att besökaren kan studera bilderböckernas originalteckningar och skisser kan man också gå in i husen, betrakta dem utifrån eller bara kika in i dem. I varje hus råder en säregen stämning. Det finns också en rithörna för barn samt överraskningar och roliga uppgifter utspridda här och där på utställningen.

För mer information om BY klick här

BY har redan besökts av flera tusen barn och vuxna som begeistras av stämningen och upplevelserna. Många stannade i timmar eller kom tillbaka till utställningen flera gånger. BY är en färgsprakande och fantasieggande upplevelse för både stora och små!

Utställningen kan ses i Västerbottens museum i Umeå i Sverige under perioden 22.3-30.8.2015. Därefter fortsätter turnén till Svenska östkusten och Ronneby kulturcentrum för perioden 12.9-8.11.2015. Den finska publiken får på nytt möjlighet att besöka utställningen i Annegården i Helsingfors 19.11.2015-28.2.2016.

En utställningskatalog för BY finns utgiven på svenska/finska och tyska/engelska, i tryckt och digitalt format. Boken innehåller presentationer av illustratörerna och animatörerna samt essäer som belyser illustration och animation ur ett nationellt och ett internationellt perspektiv. Den tryckta boken á 35,00 € + postavgifter kan beställas på adressen proartibus@proartibus.fi. E-boken kan köpas via iBooks, Adlibris, Bokon och Dito.

 

LÄNGE LEVE BY!

Efter premiärvisningen i galleri Elverket i Ekenäs sommaren 2014, visades BY i barn- och ungdomsbiblioteket Sachsenhausen i Frankfurt och på Internationella bokmässan i Frankfurt 8-12.10.2014.

Finland var i år årets värdland på världens största bokmässa. Utställningen som är en samproduktion mellan produktionsbolaget Jokowski och Stiftelsen Pro Artibus och formgiven av scenografen Bo Haglund tillsammans med illustratörerna var uppdelad på tre ställen i Frankfurt. Illustratörerna Maija Hurme och Anna Härmälä var utställda i biblioteket i Sachsenhausen, animatören Åsa Lucander och bildkonstnären Malin Ahlsved i hallen för den internationella barn- och ungdomslitteraturen och illustratörerna Linda Bondestam, Lena Frölander-Ulf, Kasper Strömman och Christel Rönns samt animatören Veronica Lassenius var utställda i Finlands paviljong.
”Detta var ett otroligt lyckat koncept”, säger utställningens producent Johanna Stenback. ”På det här sättet kunde vi maximera synligheten för den finländska illustrationen och nå ut till både invånare i Frankfurt, internationella bokförläggare, mässbesökare och lokal, nationell och internationell press.”
Utställningen var väldigt uppskattad och fick mycket uppmärksamhet bland både mässbesökarna och också i tidningar, radio och tv. ”Det var första gången barnlitteraturen och barnen lyftes fram av ett värdland i paviljongen. Vi har byggt en utställning där man får uppleva med alla sina sinnen och framförallt röra. Det gjorde att många besökare stannade länge i vår avdelning och det skapades en god stämning. Vi är glada över att FILI bjöd in oss och att vi fick vara med i den här fantastiska satsningen på finländsk kultur och framförallt litteratur.”
Under mässdagarna kunde det skönjas ett intresse för den finlandssvenska barnboken och för illustratörernas arbeten bland förläggare och mässbesökare.
”Jag hoppas att detta bär frukt och att vi snart får fira att fler finländska barnböcker ges ut internationellt och att våra illustratörer och animatörer får arbetserbjudanden från nya uppdragsgivare”
Stiftelsen Pro Artibus har utformat ett gediget pedagogiskt program för utställningen. Detta utvecklades under mässdagarna och under fem dagar höll illustratörerna och animatörerna åtta workshops för de tyska barnen och illustratörernas och animatörernas arbeten lyftes fram i sex stycken diskussioner på bokmässan.
Också utställningskatalogen vars huvudredaktör har varit Maria Lassén-Seger och som formgivits av Piëtke Visser väckte intresse och sålde bra på mässan. Boken som är utgiven på svenska, finska, tyska och engelska innehåller presentationer av illustratörerna och animatörerna samt nyskrivna essäer som belyser illustrationen och animationen ur ett nationellt och ett internationellt perspektiv.
Utställningen fortsätter sin turné åren 2015-2016 med visningar i Sverige och Finland.

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008