Ru Runeberg:

925 idéer senare

16.3.–5.5.

Metallformgivare Ru Runebergs retrospektiva utställning 925 idéer senare

I utställningen ingår såväl bruks- som konstföremål och skulpturer med dolda bruksfunktioner samt några installationer.

När man konfronteras med Ru Runebergs (f. 1970) silverföremål är det lätt att glömma modernismens läror om  rena former och estetisk subtilitet. Man möts av speldosor, flugor, getingar, självklingande snapsglas och kannor formade som myror – samtliga med en, mer eller mindre, dold bruksfunktion. Men varför har så många av hans kannor antagit formen av myror? Runeberg svarar: “Myrans form är lite galen och just därför väldigt intressant”.

Utställningen 925 idéer senare presenterar den i Ekenäs bosatta silversmedens produktion. En produktion som har gått sina egna vägar och utvecklat ett eget kännspakt formspråk. Utställningens namn refererar till det material Runeberg främst använder sig av: silvret, men det är också en hänvisning till hans mångsidighet som konstnär.

Ru Runeberg har studerat vid Konstfack i Stockholm och blev färdig magister därifrån år 1997. Sedan år 2007 har han hållit sju separatutställningar både i Finland och utomlands. 925 idéer senare är dock hans första separatutställning i Västra Nyland.

I utställningen visas över 100 verk eller helheter, vilket gör detta till en ovanligt bred silverutställning. I samband med utställningen utges även en utställningskatalog som presenterar Runebergs produktion. Texterna i katalogen är skrivna av Tomas Träskman.

Utställningen 925 idéer senare ger en heltäckande bild av Runebergs produktion, såväl tidsmässigt som tematiskt. Utställningens äldsta verk är från 1994, medan de nyaste är producerade för denna utställning. Tematiskt möts man av överraskningar, humor och finurligheter. Framför Runebergs verk är det lätt att finna vardagens överraskningar och ”retsamheter”, som blir väldigt tydliga hos en konstnär, vars idérikedom är rent av slösaktigt rikligt.  Runebergs verk finns, förutom i Finska hantverkarförbundets samt Pro Artibus samlingar, även i ett stort antal privatsamligar såväl i Finland som utomlands.

Torsdagen den 28.3 kl. 15 hålls ett Artist Talk där Tomas Träskman och Ru Runeberg samtalar om utställningen inför publik. Galleribesökaren erbjuds även möjlighet att rösta på sin egen favorit i Miss Pissmyra-tävlingen där Runebergs tolv senaste myrdamer “tävlar” mot varandra. Omröstningen pågår under hela utställningsperioden och bland de som deltagit i omröstningen lottas ett verk av Runeberg ut.

”Mina ideér och min inspiration får jag från allt som finns runt omkring oss. Det kan handla om en händelse, ett ord, en naturupplevelse eller t.ex. ett konstaterande från mina barn.

Naturen är dock den mest påtagliga; -och insekterna de mest intressanta…för tillfället!
Det förklarar kanske att många av mina bruksföremål, korpus, och smycken ofta har formen av insekter. Den stora skillnaden är dock formatet på bruksföremålen, som är tiotals gånger större än riktiga insekter. Trots storleken har det dock alltid varit viktigt för mig att bibehålla en insektlikhet i föremålen.”

Gångna program

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008