Veden varassa

4.6.–4.9.

Veden varassa – islantilaistaiteilijoita Suomen rannikoilla on Pro Artibus -säätiön järjestämä suurnäyttely, joka levittyy neljään näyttelytilaan ja Tammisaaren kaupungin alueelle kesällä 2016. Hanke jatkaa Pro Artibuksen tuottamien pohjoismaisten nykytaidenäyttelyiden sarjaa ja on laajin koskaan järjestetty islantilaisen nykytaiteen esittely Suomessa.

Näyttelyn teemana on veden ja ihmisen välinen suhde. Lähtökohtana on veden merkitys islantilaisessa kulttuurissa ja yhteiskunnassa. Meri on ollut niin Islannissa kuin Suomessakin sekä erottava että yhdistävä asia. Läpi ihmiskunnan historian kysymys vedestä ja sen käytöstä, sen omistus ja vaaliminen ovat asioita, jotka kietoutuvat niin kulttuuriin, kauppaan, teollisuuteen kuin taiteeseenkin. Arkipäiväinen teema, ihmisen riippuvaisuus vedestä, on hyvä lähtökohta näyttelylle, joka esittelee islantilaisen nykytaiteen moninaisuutta ja rikkautta.

Näyttely leviää eri paikkakunnille ja näyttelytiloihin kuin saaristo. Näyttely on esillä Helsingissä Amos Andersonin taidemuseossa ja Forum Box -galleriassa. Tammisaaressa näyttely on esillä Galleria Elverketissä, Villa Schildtissä ja kaupungin alueella. Yksittäiset osuudet ovat kaikki suunniteltu näyttelytilojensa luonteen perusteella. Näyttelyn taiteilijat edustavat islantilaisen nykytaiteen monimuotoista kurittomuutta ja valintoja, on ohjannut enemmän kiinnostuneisuus islantilaisten taiteilijoiden välisiä eroja kohtaan kuin halua löytää kansallisia yhteneväisyyksiä.

Näyttelyn taiteilijat edustavat eri sukupolvia ja lähestymistapoja, mutta he kaikki ovat työskennelleet vesi-teeman kanssa jo ennen tätä näyttelyä. Amos Andersonin taidemuseossa: Steinunn Gunnlaugsdóttir, Ásdís Sif Gunnarsdóttir, Hekla Dögg Jónsdóttir, Sirra Sigrún Sigurðardóttir ja Rúrí. Galleria Elverketissä: Olga Bergmann & Anna Hallin, Birgir Snæbjörn Birgisson, Ósk Vilhjálmsdóttir ja Gunnar Jónsson. Tammisaaressa kaupunkitilassa: Unndór Egill Jónsson ja Finnbogi Pétursson. Villa Schildtissä: Bjarki Bragason. Galleria Forum Boxissa: Kolbeinn Hugi.

Näyttelyn nimeen sisältyy pienoinen sanaleikki. Suomeksi veden varassa tarkoittaa riippuvaisuutta vedestä, mutta myös veteen joutumista ja siellä olemista, ja implisiittisesti pinnalla pysyttelyä. Ruotsiksi näyttelyn nimi trampa vatten viittaa lähinnä veden pinnalla pysyttelyyn. Englannin By water liittyy veden äärellä olon lisäksi siihen, kuinka asiat kuljetetaan veden avulla, vesitse tai vesiteitse. Kolmikielinen nimi on myös suunnattu niille, jotka ovat kolmen kielen kanssa tekemisissä päivittäin. Monikielisyys sopii pienille kansoille, jotka joutuvat kommunikoimaan usein myös muulla kuin äidinkielellään.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan englanninkielinen julkaisu, joka sisältää näyttelyn oheistekstejä, Islannin ja Suomen nykytaidekenttää esitteleviä artikkeleja ja Ásdís Sif Gunnarsdóttirin sanataideteoksen.

Avoinna: tiistai–sunnuntai klo 11–17. Vapaa pääsy!