Talviklassikko:

Eva Törnwall-Collin

27.1.–25.3.

Galleria Elverketin vuoden 2018 talviklassikko-näyttely esittelee Eva Törnwall-Collinin (1896-1982) tuotantoa. Näyttelyn lähtökohtana ovat Pro Artibus -säätiön kokoelmasta peräisin olevat teokset, jotka on juuri konservoitu ja joista osa oli esillä Helsingin taidemuseo HAM:issa keväällä 2017 ensimmäistä kertaa yli 30 vuoteen. Näyttely on osa Pro Artibus -säätiön näyttelysarjaa, jossa esitellään suomenruotsalaisia modernisti-taiteilijoita.

Näyttelyn taustalla on viime vuosikymmenien aikana voimakkaasti lisääntynyt kiinnostus naistaiteilijoita kohtaan. Tähän on vaikuttanut voimakkaasti taidehistoriallinen tutkimus, minkä myötä historian hämäristä on löydetty monia taiteilijoita, jotka ovat joutuneet sukupuolensa vuoksi paitsioon tai unohduksiin. Eva Törnwall-Collin on yksi heistä. Hänen taidettaan vertailtiin hänen puolisonsa tuotantoon. Vertailu päättyi useimmiten Marcus Collinin eduksi ja Eva Törnwall-Collin koettiin hyvin epäitsenäisenä ja heikompilaatuisena taiteilijana.

Eva Törnwall-Collin sai onneksi jo eläessään revanssin arvostelijoiltaan sijoittumalla ensin  Kansallisteatterin monumentaalimaalauskilpailussa kolmanneksi vuonna 1932. Yleisen mielipiteen mukaan hänen sijoituksensa olisi pitänyt olla vieläkin korkeampi. Vuonna 1937 hän sai toteutettavakseen Helsingin Ruotsalaisen teatterin lämpiömaalaukset, missä hän kehitteli edelleen aikaisempaa ideaansa. Julkisen taiteen kilpailussa menestymisen teki merkittäväksi se, että monumentaalimaalaus nähtiin täysin vastakkaisena sille, minkä parissa naistaiteilijan olisi pitänyt työskennellä. Kertova julkinen teos arvotettiin taiteen korkeimmaksi arvostettu muoto, kun taas naistaiteilijoiden olisi sukupuolensa perusteella pitänyt tyytyä kuvaamaan naiseuteen liitettyjä asioita, kuten naisia, lapsia ja äitiyttä.

Taiteilijana Eva Törnwall-Collin oli muutenkin ajalleen poikkeuksellinen, sillä hän oli avoimesti kiinnostunut modernismista ja antroposofiasta. Kiinnostus ohjasi häntä sekä kirjoittamaan aiheesta lehtiin, sekä opiskelemaan että opettamaan goetheläistä värioppia. Hän piti eläessään seitsemän yksityisnäyttelyä ja osallistui lukuisiin ryhmänäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomailla vuosien 1915-1981 välisenä aikana. Hänen teoksiaan ei ole esitelty tässä laajuudessa Taidesalongissa vuonna 1983 pidetyn muistonäyttelyn jälkeen.

Näyttelyssä esillä tulee olemaan kymmeniä teoksia. Ne esittelevät taiteilijan tuotannon eri puolia, kuten asetelmia, muotokuvia, maisemia, monumentaalimaalauksia ja mystisiä aiheita. Törnwall-Collin oli monipuolinen taiteilija, jonka tuotannon kiinnostavinta osuutta ilmentävät esimerkiksi muotokuvat, joissa taiteilija kuvasi ulkoisen näköisyyden sijaan useammin sisäisiä maailmoja. Toinen kiinnostava teema hänen tuotannossaan ovat kukkia esittävät maalaukset, jotka ovat eräänlaisia muotokuvia. Edellisten ohella näytteillä on myös taiteilijan monipuolisuudesta kertovia satukuvituksia.

Näyttely esittelee suomalaisen modernismin historiaa ja siitä, miten taidehistoriallinen tutkimus kykenee nostamaan esiin taiteilijoita, joiden taide on ollut aikanaan sopimatonta, outoa tai se on nähty heikkolaatuisena tai rumana. HAM:in näyttelyn yhteydessä julkaistiin ensimmäinen laajempi taiteilijaa käsittelevä kirja, johon ovat kirjoittaneet professori emerita Riitta Konttinen, konservaattori Kaj Nylund, dosentti Tutta Palin ja näyttelyn kuraattori, dosentti Juha-Heikki Tihinen. Teos esittelee taiteilijan taiteen eri puolia ja se on runsaasti kuvitettu.

 

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin perjantaina 26.1. klo 17-19. Näyttelyn avaa Turun yliopiston taidehistorian ma. professori Tutta Palin.

Helsingistä järjestetään ilmainen linja-autokuljetus avajaisiin: Lähtö klo 15:30 Kiasman pysäkiltä. Paluu Helsinkiin klo 18:30. Ilmoittautumiset viimeistään 22.1: 019-2239 010 tai proartibus@proartibus.fi  Huom: paikkoja rajoitetusti.

Näyttely on auki ti-pe klo 13-17 ja la-su klo 11-17.

Maanantaisin suljettu.