Minna Långström:

Riemu olla olemassa

25.11.2017–14.1.2018

Riemu olla olemassa on ääntä, performassia, musiikkia ja näytelmää yhdistelevä tilallinen kokonaistaideteos.

Minna Långströmin teos on kokeellinen ja maalauksellinen elävä muotokuva tutkija Hilma Granqvistista ja hänen vaiheistaan Suomessa ja Palestiinassa. Kuva- ja äänimaisema täyttää Galleria Elverketin, muuttaen galleriatilan hohtavaksi aikajanaksi. Katsojan silmissä vilisee katkelmia ihmisen elämäntaipaleelta.

Etnologi ja antropologi Hilma Granqvist (1890–1972) tutki elämää Länsirannalla palestiinalaisessa Artasin kylässä vuosina 1925–1931. Hän perehtyi kyläläisten tapoihin, tottumuksiin ja elämänkatsomukseen osallistuvan havainnoinnin avulla, joka oli tuolloin vasta kehittyvä etnologinen tutkimusmene-telmä. Granqvistin tutkimuksia ei katsottu hyvällä tuon ajan suomalaisissa akateemisissa piireissä. Kansainvälisestä tunnustuksesta huolimatta hän joutui työskentelemään yksin ilman tukea ja kannustusta. Ehkä juuri siksi Artasin kylän asukkaiden hyväksyntä, anteliaisuus ja yhteisöllisyys muodostuivat erityisen tärkeiksi Granqvistin tutkimuksen kannalta.

Taideteos Riemu olla olemassa tulkitsee Hilma Granqvistin kokemuksia kahdesta kulttuurista, jotka eri tavoin muodostuivat hänen kodeikseen. Tulkinta perustuu Granqvistin omiin ja hänestä kertoviin teksteihin. Teos kuvaa ennen kaikkea kansallisuuden käsityksistä riippumatonta yhteenkuuluvuuden tunnetta. Granqvistin kautta taiteilija esittää mielenkiintoisia kysymyksiä yhteisöllisyydestä ja ulko-puolisuudesta sekä kansallisen identiteetin rakentamisesta.

Mediataiteilija Minna Långströmin työskentelee liikkuvan kuvan ja installaation kautta. Näiden lisäksi hän yhdistelee teoksissaan useita eri ilmaisuvälineitä. Hänen teoksensa käsittelevät yhteiskunnallisia kysymyksiä subjektiivisen kokemuksen toisintamisen ja jakamisen kautta.

Näyttelyyn sisältyvissä elokuvakatkelmissa nähdään elementtejä ja esineitä paikoista, joissa Granqvist oleskeli Suomessa ja Palestiinassa. Äänikatkelmissa kuullaan otteita hänen teksteistään, kirjeistään ja muistiinpanoistaan. Näyttelyyn kuuluu myös sarja Hilma Granqvistin ottamien valokuvien alkuperäis-vedoksia. Luontokokemukset ovat suuressa roolissa; juuri nehän jäävät yleensä mieleen paikoista, joista on kotoisin tai joissa on viettänyt paljon aikaa.

 

Minna Långström asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen teoksiaan on nähty muun muassa Kiasmassa sekä Frankfurter Kunstverein- ja Nassauischer Kunstverein -museoissa. Hänen elokuviaan on esitetty useilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

Näyttelyn on kuratoinut Aura Seikkula, Tukholmassa asuva kuraattori ja tutkija. Hän toimii myös Galeria Espacio Continuo -gallerian kuraattorina Bogotassa, Kolumbiassa, ja on aikaisemmin toiminut kuraattorina Kulturhuset Stadsteaternissa ja Artipelag Konsthallissa Tukholmassa sekä Momentum-biennaalissa Norjassa. Lisäksi hän on kuratoinut näyttelyitä ja projekteja eri puolilla maailmaa. Seikkula on erityisen kiinnostunut taiteellisista prosesseista, joihin kuuluu tutkimusta ja monialaista sisältöä. Hänen kulttuuripolitiikan ja filosofian alaan kuuluva väitöskirjansa käsittelee taiteellisia prosesseja ja kontekstualisointia.

 

AVEK / Tuuli Penttinen-Lampisuo, Svenska kulturfonden sekä Suomen Kulttuurirahasto ovat tukeneet teoksen tuotantoa. Kiitos Suomen Lähi-idän instituutti.

TI-PE KLO 13-17, LA-SU KLO 11-17

Aukioloajat jouluna ja uutena vuotena:

23.12: klo 11-15

24-26.12: suljettu

27-29.12: klo 13-17

30.12: klo 11-17

31.12-1.1: suljettu