RAPUJUHLAT

15.8.–19.10.

Galleria Elverketin syksyn avaa Pro Artibus -säätiön tuottama ja kuraattori Juha-Heikki Tihisen ideoima ja kuratoima Rapujuhlat – suomenruotsalainen karnevaali -näyttely. Viisi nykytaiteilijaa Kenneth Bamberg (1981), Johanna Lecklin (1972), Anna Retulainen (1969), Anna Rokka(1986) ja Pauliina Turakka Purhonen (1971) ovat käsitelleet teoksissaan rapujuhlia, karnevaaleja ja juhlia ylipäätään.

Näyttelyssä ovat edustettuna nykytaiteen erilaiset puolet, sillä esillä on niin installaatio, tekstiiliveistoksia, maalauksia, videoprojisointi ja valokuvia. Näyttely rakentaa karnevalistisen tilan Elverketiin ja nostaa esiin juhlien merkityksen ihmisen elämässä ja nykytaiteessa. Juhlat ovat merkityksellinen osa elämää arjen vastapainona. Rapujuhlat ovat eräänlainen karnevaali, joissa erilaisilla rituaaleilla on tärkeä merkityksensä, mutta ne ovat myös tavan juhlistaa elämää tuomalla hieman iloa arkeen.

Kenneth Bambergin valokuvissa esiintyy kukkoja, joiden muotokuvissa taiteilija ilmentää niin kiinnostustaan muotokuvauksen perinteeseen kuin ihailuaan lintujen värikästä ulkonäköä kohtaan. Ravustamisen jännitys on hänestä samankaltaista kuin kukkojen valokuvaamisen haasteellisuus. Ahvenanmaalta kotoisin olevan Bamberg on ollut muun muassa Foto-Finlandia finalisti 2014 ja hänen yksityisnäyttelynsä on esillä Helsingissä joulukuussa 2014.

Johanna Lecklin on tehnyt uuden Raputeatteri-videoteoksen näyttelyyn, jonka aiheena on juhlaseurue sekä edestä että takaapäin nähtynä. Performatiivisuudesta taiteellista väitöstyötään Taideyliopistoon valmisteleva taiteilija on palkittu muun muassa William Thuring -palkinnolla 2013.

Anna Retulaisen maalaukset näyttävät aluksi täysin abstrakteilta, mutta niistä paljastuu lähemmässä tarkastelussa esittäviä aineksia. Hän on palkittu muun muassa William Thuring -palkinnolla vuonna 2005 ja hän oli Ars Fennica -palkintoehdokas 2004.

Anna Rokka oli mukana ARCO-taidemessuilla Madridissa helmikuussa 2014 Pro Artibuksen Sinne-näyttelytilan osastolla. Rokka on kiinnostunut suurista installaatioista, joiden teemat liittyvät usein veteen ja siihen, miten luoda uusia aiemmin tuntemattomia maailmoja.

Pauliina Turakka Purhonen kuvaa tekstiiliveistoksissaan ja maalauksissaan tuntemiaan henkilöitä ja luo elämäkerrallisia tarinoita kuvalliseen muotoon. Hän oli Ars Fennica -palkintoehdokas 2014 on hän on saanut Stina Krook -palkinnon 2007.

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014