Rabbe Enckell & al.

21.1.–29.3.

Pro Artibus -säätiö juhlistaa Galleria Elverketin 10-vuotista toimintaa esittelemällä uuden näyttelysarjansa Talviklassikko. Kyseisessä ja tulevaisuudessakin joka vuoden ensimmäisessä näyttelyssä esitellään suomenruotsalaisen taiteen moderneja klassikoita. Sarja aloitetaan Rabbe Enckell & al. -näyttelyn voimin. Se esittelee erään tärkeimmistä suomenruotsalaisen modernismin edustajista, nimittäin Rabbe Enckellin (1903-1974). Näyttely valottaa sekä kirjailijana että kuvataiteilijana tunnetun taiteilijan erilaisia puolia. Samalla se on myös näyttely, jossa kolme nykytaiteilijaa ja Rabbe Enckellin sukulaista, Pamela Brandt (1950), Carolus Enckell (1945) ja Daniel Enckell (1965), esiintyvät.

Näyttely kysyy, miten hahmotamme poismenneitä henkilöitä ja miten heidän elämänsä jatkuu erilaisissa muodoissa. Samalla näyttely tuo esille läheisten merkityksen taiteellisessa toiminnassa. Kukaan ei ole yksin maailmassa eikä taidetta ole ilman sen historiaa. Enckellin modernismi oli nimenomaan historiatietoista ja hänen taiteessaan klassisilla aineksilla on merkittävä osuus. Hänen elämänsä ja taiteensa yhtymiä valottavat myös näyttelyn teosvalinnat. Esillä on enimmäkseen muotokuvia, joita Rabbe Enckell maalasi vain läheisistään. Tämän lisäksi näemme myös runsaasti omakuvia ja Enckellin läheisten muotokuvia taiteilijasta.

 

Nykytaiteilijat Pamela Brandt, Carolus Enckell ja Daniel Enckell ovat keskenään hyvin erilaisia taiteilijoita, mikä antaa hyvän kuvan siitä taiteellisesta monipuolisuudesta, joka kuvastaa Enckell-suvun tämänhetkistä kuvataiteellista tilaa. Näyttelyyn valitut teokset ovat yhdistettävissä Rabbe Enckellin taiteeseen, mutta ne ovat ennenkaikkea edustavia esimerkkejä tekijöidensä taiteellisesta ajattelusta ja ilmaisusta. Talviklassikko kertoo myös siitä, miten Pro Artibus -säätiön toiminnassa nykytaiteen tukeminen ja edistäminen tapahtuu erilaisilla tavoilla. Esittelemällä nykytaiteen historiallisia juuria on mahdollista lisätä nykytaiteen kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä.

 

Näyttelyssä on esillä Enckellin eri puolia valottavaa aineistoa. Näyttelillä olevat Rabbe Enckellin maalaukset ovat pääosin peräisin yksityiskokoelmista. Maalausten lisäksi esillä on käsikirjoituksia, taiteilijan maalauskoristelema keittiönkaappi, haastattelu vuodelta 1966, kaksi Rabbe Enckelliä käsittelevää elokuvaa tekijöinään Chris Zitting (Resonören med fågelfoten, 1987) ja Georg Grotenfelt (Landskapet med den dubbla skuggan, 2005). Lisäksi näyttelyssä on teoksia Pro Artibus -säätiön omasta kokoelmasta muun muassa Torger Enckelliltä (1901-1991) ja Alice Kairalta (1913-2006).

Mennyt ohjelma

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014