Fredrik Lindberg:

Otan yöjunan

2.11.–21.12.

Fredrik Lindberg esittää unenomaisia maisemamaalauksiaan Elverketissä 2.11.–21.12.2014.

Pro Artibus -säätiö jatkaa profiloitumistaan pohjoismaisella taidekentällä. Kesällä 2013 Elverketissä järjestettiin laaja pohjoismaisten taiteilijoiden videonäyttely Social Videoscapes from the North. Myös säätiön uusittu Artist in Residence (AiR) -ohjelma on suunnattu tunnustetuille pohjoismaalaisille taiteilijoille.

Fredrik Lindberg (s. 1975 Luulaja) valittiin avoimen haun kautta näytteilleasettajaksi Tammisaaren Elverketiin. Tukholmassa asuva ja työskentelevä Lindberg on opiskellut visuaalista viestintää Konstfackissa. Elverketissä nähdään 30 hänen öljy- ja akryylimaalaustaan. Näyttely Otan yöjunan avautuu Kulttuurilenkin yhteydessä sunnuntaina 2.11. ja jatkuu 21.12.2014 asti. Näyttelyn on kuratoinut Erica Wulff.

Fredrik Lindberg ammentaa inspiraationsa lapsuuden maisemistaan Ruotsin Länsipohjasta. ”Kyse ei ole dokumentaarisista jäljennöksistä, mutta tunnelma on sieltä peräisin”, Lindberg kertoo. Realismi kietoutuu mielikuvitusta kutkuttavaan mystiikkaan. Suomalaiset tunnistavat avarat maisemat ja aiheet, joita Lindberg toisintaa lempeää väriasteikkoa käyttäen. Kertomuksissaan Lindberg sekoittaa nykyhetken menneeseen ja unet todellisuuteen. ”Tutkin muistoja, haen kuvia lapsuudesta. Viime vuosina työstettyjä kuviani leimaa tietty unenomaisuus”, Lindberg kertoo omasta työskentelystään.

Fredrik Lindberg on pitänyt näyttelyitä taidehalleissa eri puolilla Ruotsia. Vuonna 2009 hänelle myönnettiin Konstnärsnämndenin työskentelystipendi. Hänen taidettaan on mm. Hallandin taidemuseon ja Norrbottenin museon kokoelmissa, sekä Statens konstrådin omistuksessa. Vuonna 2011 Lindberg julkaisi ensimmäisen kirjansa. Otan yöjunan on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Suomessa.