Karoliina Hellberg & Benjamin Orlow:

Economy Plus

10.12.2016–15.1.2017

Virkistäytyminen, vapaa-aika, nautinto, ajanviete ja elämänilo ovat keskeisiä asioita vuoden viimeisessä näyttelyssä Galleri Elverketissä. Taiteilijat Karoliina Hellberg (s. 1987 Porvoossa) ja Benjamin Orlow (s. 1984 Turussa) esittävät runsaan kuukauden ajan töitään näyttelyssään Economy Plus Tammisaaressa.

 
Taiteilijoiden omin sanoin on kyse itseparannuksesta, rentoutumisesta. Uudet alut merkitsevät uusia utopioita. Heidän teoriansa mukaan toiminta, matkat, vapaa-aika ja erityiset esineet auttavat meitä elämään parempaa, täydempää elämää ja olemaan rennompia, vapaita stressistä, energisiä ja sitä kautta lopulta myös tuottamaan enemmän. “Työ ja arkielämä voivat tuntua raskailta, mutta tietyt tilanteet, metodit ja paikat ovat keinoja päästä eroon meitä vaivaamista ongelmista”, Hellberg ja Orlow sanovat.

Hellberg ja Orlow tekevät tutkimusmatkoja tavoiteltuun ja ylistettyyn “vapaa-ajanmaailmaan” kokemalla ja osin luomalla uudelleen paikkoja, käyttäytymismalleja ja olemista saavuttaakseen tavoitteitaan: terveyttä, onnea, aikaa olla oma itsensä ja rentoutua.

Economy Plus-näyttelyyn Galleri Elverketissä Hellberg ja Orlow ovat yhdessä luoneet sarjan lasiesineitä, jotka ovat nyt esillä ensimmäistä kertaa. Esineitä voi käyttää esimerkiksi karahveina, tuhkakuppeina tai lyhtyinä ja ne viittaavat hyvinvointiin, juhliin ja turhamaisuuteen. Niiden lisäksi näyttelyssä nähdään Hellbergin akvarelleja sekä Orlowin projekti The body as a domestic animal.

 
Benjamin Orlow asuu Lontoossa ja tekee etupäässä videoita, maalauksia ja veistoksia. Orlow harjoittaa vuodesta 2012 saakka jatkuneessa projektissaan The body as a domestic animal erilaisia vapaa-ajan toimintoja, joiden tarkoituksena on tuottaa onnea, rentoutumista ja parempaa elämää. Teoksen aiemmissa osissa hänellä on ollut henkilökohtainen valmentaja, hän on vieraillut turistikohteissa, tavannut ystäviään, oppinut uusia taitoja ja syönyt hyvää ruokaa. Tässä näyttelyssä Orlow tulee työskentelemään vapaaehtoisena Tammisaaressa sijaitsevassa vanhainkodissa. Projektia voidaan verrata 1960-1970-lukujen käsitetaiteilijoiden aineettomiin teoksiin ja se esitellään kokonaisuudessaan näyttelyssä.

Karoliina Hellberg asuu Helsingissä ja tekee pääasiassa maalauksia ja piirustuksia. Hänen lähes provokatiivisen kevytmieliset teoksensa käsittelevät matkoja, kauniita näkymiä, maisemia ja salonkeja. Levollisuus ja kaipuu yhdistyvät usein harvinaislaatuisella tavalla Hellbergin maalauksissa. Se mikä ensi silmäyksellä vaikuttaa turvalliselta ja tutulta osoittautuu ehkä kuitenkin joksikin muuksi. Ajan ja tilan väliset rajat ovat hämärtyneet ja Hellbergin maalaukset kuvastavat siekailematta hienostuneen porvarillisen elämän kauneutta. Hänen teoksensa muistuttavat Matissen ja Gauguinin kaltaisia suuria koloristeja.

 

Näyttely on esillä 10.12.2016-15.1.2017. Näyttelyyn sisältyy galleriassa esiteltävien teosten lisäksi joitakin yleisötapahtumia tai yllättäviä elementtejä.

Tammisaaren Vanhanajan joulumarkkinoiden aikana, 10.12. klo 11-14, järjestetään avoin työpaja “Toiveloma”, missä yleisö pääsee maalaamaan omia (joulu)kortteja musteella ja vesiväreillä. Karoliina Hellberg on työpajan ajan paikalla Elverketissä. Työpaja on avoin kaikenikäisille. Osallistuminen on maksutonta.

Galleria on auki tii–pe klo 13–17, la–su klo 11–17. Vapaa pääsy!
(suljettu 24.–26.12 sekä 31.12.–2.1.)