Talviklassikko:

Carl-Gustaf Lilius

28.1.–7.5.

CGL1280x800

Galleria Elverketin Talviklassikko-näyttelysarjan taiteilija on tänä vuonna Carl-Gustaf Lilius (1928-1998). Näyttely nostaa esiin aikaisempien Talviklassikoiden tapaan modernin klassikon: monipuolisen ja omaperäisen tekijän, jonka ilmaisumuotoihin kuuluivat kirjoittaminen, piirtäminen, veistäminen, maalaaminen ja keskusteleminen. Lilius oli eräs merkittävimmistä suomettuneisuuden ajan toisinajattelijoista, joka puhui ihmisoikeuksien puolesta ja protestoi totalitarismia vastaan. Hänen artikkelinsa itsesensuurista on edelleen ajankohtainen, vaikka se ilmestyi jo 1970-luvulla. Näyttely liittyy Elverketin koko vuoden teemaan, joka on yhteiskunnallisuus ja jolla juhlistamme sata vuotta täyttävää suomalaista kansalaisyhteiskuntaa.

Lilius opiskeli ensin Helsingin yliopistossa 1946-1949 ja myöhemmin Suomen taideakatemian koulussa, josta hän valmistui 1952 kuvanveistäjälinjalta. Hän toimi aktiivisesti taiteilijana ja mielipidevaikuttajana kuolemaansa saakka. Taiteilijan tuotanto on poikkeuksellisen laaja ja käsittää yli 60 000 teosta. Suurin osa hänen teoksistaan on piirustuksia, jotka kaikki ovat päivättyjä ja signeerattuja. Liliuksen kuvataiteeelliseen ilmaisun pariin kuuluvat myös grafiikka, kolaasit, maalaukset ja veistokset. Taiteilijan uran tunnetuinta puolta edustavat hänen naisaiheensa, joiden yhteydessä hän mainitsi usein haastatteluissaan, miten naisvartalo edusti hänelle eräänlaista täydellisyyttä.

Näyttely esittelee taiteilijan tuotannon eri puolia ja aikakausia. Samalla katsoja voi havahtua siihen, miten klassisen koulutuksen saanut taiteilija käytti oivaltavasti myös kierrätysmateriaalia ja kuinka hän löysi uusia ja uusia variaatioita suosimistaan aiheista, kuten naiskuvista, omakuvamaisista kasvoista ja ylipäätään ihmisestä. Näyttely esittelee myös taiteilijan kirjallista uraa ja häntä sekä yhteiskunnallisena keskustelijana että persoonallisuutena. Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun Pro Artibus esittelee tässä laajuudessa pääasiassa Hangossa elämätyönsä tehneen Liliuksen taidetta. Näyttelyn myötä avautuu näkymiä siihen, kuinka johdonmukainen ihmisoikeuksien puolustaja Lilius oli puhuessaan milloin pakolaisten puolesta, vastustaessaan Kiinan miehitystä Tiibetissä, arvostelessaan Neuvostoliiton ihmisoikeusrikkomuksia ja pohtiessaan inhimillisyyden merkitystä kuvin ja sanoin.

Taiteilijan taideteoksia on esimerkiksi Amos Andersonin taidemuseon, Ahvenanmaan taidemuseon, HAMin, Porin taidemuseon ja Tampereen taidemuseon kokoelmissa. Hänen julkisia veistoksiaan ovat muun muassa Lintu ja Lenore Hangossa, Cordula Helsingissa SLS:n sisäpihalla ja Lintunainen Vaasassa. Liliuksen esseitä, mielipidekirjoituksia ja runoja on julkaistu 1960-luvulta lähtien. Näyttelyn yhteydessä julkistetaan VTT, kuraattori Mika Hannulan essee Carl-Gustaf Liliuksesta, jossa kirjoittaja pohtii tuntemansa taiteilijan työn merkitystä ennen ja nyt. Näyttelyllä Pro Artibus -säätiö jatkaa suomenruotsalaisten modernistitaiteilijoiden esittelyä ja tuo esille mielipidevaikuttajien tärkeyden niin lähihistoriassa kuin tässä ajassakin.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään kaksiosainen seminaari 22.–23. huhtikuuta Hangossa ja Tammisaaressa. Seminaari järjestetään yhteistyössä Carl-Gustaf Liliuksen säätiön kanssa.

Tämän lisäksi järjestetään yhteistyössä Villa Schildtin ja Tammisaaren Museokeskus EKTAn kanssa perheille suunnattu Vohvelipäivä -tapahtuma lauantaina 25 maaliskuuta.

Näyttely on esillä Galleria Elverketissä 28.1.-7.5.2017. Näyttelyn avajaiset ovat perjantaina 27.1. klo 18-20 ja sen avaa Pro Artibus -säätiön hallituksen uusi puheenjohtaja Astrid Thors.