Vinterklassiker:

Uhra-Beata Simberg-Ehrström

30.1.–3.4.

KUPARI

TALVIKLASSIKKO: Uhra-Beata Simberg-Ehrström 30.1.–3.4.2016

Vuosi 2016 alkaa Galleria Elverketissä järjestyksessään toisella Talviklassikko-näyttelyllä, joka on Uhra-Beata Simberg-Ehrströmin tuotantoon keskittyvä. Näyttely on taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely 35 vuoteen.

Uhra-Beata Simberg-Ehrström (1914–1979) on eräs tunnetuimpia suomalaisia tekstiilitaiteilijoita, erityisesti hänen ryijynsä ovat maailmankuuluja. Simberg-Ehrström palkittiin neljässä peräkkäisessä Milanon triennaalissavuosina 1951, 1954, 1957 ja 1960. Taiteilija edusti Suomea myös Montrealin maailmannäyttelyssä vuonna 1967 ja sai palkinnon ryijystään Metsä.

Keraamiikkona uransa aloittanut Simberg-Ehrström työskenteli Suomen käsityön ystävien mallisuunnittelijana vuodesta 1935, mutta suunnitteli käyttötekstiilejä muun muassa Kotivilla Oy:lle ja Tampellalle. Simberg-Ehrström oli Norna Kotityö Oy:n taiteellinen neuvonantaja 1949–58. Hän suunnitteli myös kirkkotekstiilejä muun muassa Tampereen tuomiokirkkoon. Hän on tunnettu legendaarisesta värinäöstään, mistä syystä hänen ryijyjensä värimaailma on aivan poikkeuksellinen. Taiteilijan Taideteollisuusmuseossa vuonna 1980 olleen muistonäyttelynsä jälkeen hänen teoksiaan on esitelty laajemmin vain vuonna 2005, jolloin hänen ja hänen isänsä, taiteilija Hugo Simbergin, näyttely oli esillä TR1-näyttelytilassa Tampereella.

Näyttely esittelee Uhra-Beata Simberg-Ehrströmin taiteellista monipuolisuutta, sillä esillä on ryijyjä, luonnoksia, käyttötekstiilejä, keramiikkaa ja muuta taiteilijan elämän ja työn eri puolia valottavaa esineistöä. Näyttelyn ryijyt tulevat suurimmilta osin yksityiskokoelmista, kuten muun muassa Tuomas Sopasen mittavasta kokoelmasta. Design-museon kokoelmista tulee esille tekstiilien ohella harvoin julkisuudessa nähtyjä luonnoksia sekä ryijyihin että muihin tekstiileihin.

Näyttely on esillä 30.1.2016-3.4.2016 Elverketissä ja kesällä 2016 Vaasassa Pohjanmaan museossa. Näyttelyn kuraattori on Juha-Heikki Tihinen ja sen tuottaa Pro Artibus -säätiö yhdessä Designmuseon ja Pohjanmaan museon kanssa.